Koulutuksen yleiset periaatteet ja vaatimukset on kuvattu kohdassa Rautatieliikenteen koulutukset.
Veturinkuljettajakoulutus
Tavoitteet
Koulutus antaa Liikennepalvelulain (320/2017) 7 luvun (Rautatieliikenteen pätevyydet) mukaisen tehtäväkohtaisen pätevyyden kuljettajan tehtävään koulutusohjelman mukaisella kalustolla ja rataverkoilla luokassa A tai AB. Koulutusohjelmaan voidaan sisällyttää moduulit, jotka antavat tehtäväkohtaisen pätevyyden vaihtotyöhön sekä vaihtotyönjohtajaksi. Tällöin henkilö voi toimia kulkutien turvaajana ja luvanantajana liikenteenohjaajan alaisuudessa.
Sisältö
Kuljettajakoulutukset muodostuvat seuraavista osioista:
Koulutusohjelma voidaan kohdistaa esimerkiksi
Oppilaitos määrittää yhteistyössä rautatieliikenteen harjoittajan kanssa lisätodistusosioiden laajuuden ja sisällön veturinkuljettajadirektiivin ja liikennepalvelulain vaatimukset huomioiden. Koulutusohjelmaan sisällytettävä kalusto ja rataverkon laajuus ovat oleelliset koulutusohjelman kestoa määrittävät tekijät.
Pienimuotoinen kuljettaja- ja siirtotyö koulutukset
Pienimuotoisella kuljettajatoiminnalla tarkoitetaan liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) soveltamisalan ulkopuolelle jäävää kuljettajatoimintaa. Toiminta edellyttää rautatieliikenteenharjoittajalta turvallisuustoditusta. Lue lisää Traficomin ohjeesta Pienimuotoinen kuljettaminen.
Siirtotyöllä tarkoitetaan liikennöinniltä suljetulla alueella tapahtuvaa vaunujen kuormaus- ja purkaustoimintoihin, rautatiekaluston kunnossapitoon tai tuotantoprosessiin liittyvää kaluston siirtotyötä. Siirtotyö on mahdollista yksityisraiteen haltijalle Raideliikennelain (1302/2018) 5 luvun ("Yksityisraiteen haltijan ilmoitusmenettelymenettely") mukaisesti. Lue lisää Traficomin julkaisusta "Opas ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluville yksityisraiteen haltijoille"
Oppilaitos määrittää aina yhteistyössä rautatieliikenteen toimijan kanssa koulutuksien laajuuden ja sisällön toimintaympäristö huomioiden.
Tarkempia lisätietoja koulutuksista saat asiantuntijoiltamme.