Ammatillinen pätevyys rautatieliikenteessä Suomessa – tutustu KRAO:n tarjoamiin koulutuksiin

Julkaistu 9.3.2025|Artikkelit

Kenelle KRAO:n kuljettajakoulutus on suunnattu?

KRAO:n kuljettajakoulutus on suunnattu erityisesti rautatieliikenteen kuljettajan tehtävästä kiinnostuneille. Koulutus mahdollistaa pätevyyden hankkimisen seuraavissa lisätodistusluokissa:

  • Luokka A oikeuttaa liikennöimään vaihtotyössä.
  • Luokka B oikeuttaa liikennöimään junaliikenteessä.
  • Luokka AB oikeuttaa molempiin yllä oleviin.

KRAO, suomalainen rautatieliikenteen asiantuntija ja kouluttaja, tarjoaa erilaisia, laadukkaita koulutuksia varmistaakseen, että esimerkiksi kuljettajilla on ajantasaiset tiedot ja tarvittavat taidot liikennöidä turvallisesti ja tehokkaasti.

Kuljettajakoulutuksen sisältö ja rakenne

Toimiakseen veturinkuljettajana henkilö tarvitsee lupakirjan ja lisätodistuksia. Lupakirja on osoitus, että henkilöllä on kuljettamiseen tarvittava yleinen pätevyys, ja että kuljettaja täyttää terveydentilaltaan ja psykologisilta ominaisuuksiltaan lain vähimmäisvaatimukset ja on soveltuva kuljettajaksi. Lisätodistukset todentavat, että kuljettajilla on kaikki tarvittavat tiedot, taidot ja kyvyt liikennöidä turvallisesti käytettävällä kalustolla ja rataverkolla. Lisätodistukset kuljettajalle myöntää työnantaja (rautatieliikenteen harjoittaja).

Veturinkuljettajakoulutus koostuu teoriaopinnoista, työnopastuksesta ja osaamisen varmistamisesta. Lupakirjaosio koostuu kaikille saman sisältöisistä teoriaopinnoista ja antaa yleisen ammatillisen pätevyyden. Lisätodistusosio toteutetaan sekä teoriaopintoina että työnopastuksena työpaikoilla, ja se jakautuu rataverkko- ja kalusto-osiin. Lisätodistus rataverkko -osa annetaan lähtökohtaisesti Suomen valtion rataverkolle ja lisätodistus kalusto -osa voidaan antaa kunkin työssään tarvitsemaan kalustoon tyyppikohtaisesti. Lisäksi koulutukseen voi sisältyä rautatieliikenteen harjoittajan omissa ohjeissaan vaatimia aihealueita. Kuljettajan ammatillinen pätevyys varmistetaan näyttökokein.

Koulutuksen kesto ja ennakkovaatimukset

Koulutuksen kesto vaihtelee 5-9 kuukauden välillä riippuen koulutettavan tehtävän sisällöstä ja käytettävästä kalustosta. Tämä antaa mahdollisuuden syventyä perusteellisesti kaikkiin koulutuksen osa-alueisiin ja varmistaa, että osallistujat saavat kattavan käsityksen veturinkuljettajan tehtävistä. Koulutus sisältää sekä teoreettista opetusta että käytännön työnopastusta, mikä mahdollistaa oppimisen monipuolisissa ympäristöissä.

Osallistujilta vaaditaan vähintään 18 vuoden ikä, sujuva suomen kielen taito sekä toisen asteen koulutus. Lisäksi heiltä tulee olla hyväksytyt lääkärin ja psykologin lausunnot, jotka osoittavat soveltuvuuden veturinkuljettajan työhön. Nämä vaatimukset varmistavat, että koulutukseen osallistuvat ovat valmiita ottamaan vastaan koulutuksen tarjoamat haasteet ja oppimaan uutta.

Pätevyyden voimassaolo ja ylläpito

Kun veturinkuljettaja on suorittanut KRAO:n kuljettajakoulutuksen, hänelle myönnetty lupakirja on voimassa 10 vuotta, mikäli kaikki kelpoisuusehdot täyttyvät. Tämä lupakirja toimii todisteena siitä, että kuljettajalla on tarvittava yleinen pätevyys toimia alalla ja että hän on täyttänyt kaikki lain asettamat vaatimukset.

Lisätodistusten pätevyys pidetään ajantasaisena kertaus- ja täydennyskoulutuksilla, jotka ovat välttämättömiä lupakirjan voimassaolon edellyttämiseen. Näin varmistetaan, että veturinkuljettajat pysyvät ajan tasalla alan uusimmista vaatimuksista ja turvallisuuskäytännöistä. Meidän asiantuntijamme ovat aina valmiina tarjoamaan lisätietoa pätevyyden ylläpidosta ja kertauskoulutuksista, jotta veturinkuljettajat voivat jatkaa uraansa luottavaisin mielin.